Gereformeerde Kerk Wijnjewoude Hemrik

De geschiedenis van de Gereformeerde Kerk in Wijnjewoude

Een foto van de gereformeerde kerk in eerdere tijden
De geschiedenis van de Gereformeerde Kerk in Wijnjewoude

Onze kerk heette voluit: Gereformeerde Kerk Duurswoude c.a.
Het "c.a." is een Latijnse afkorting: "cumannexis", ofwel "met het bijbehorende". Daarmee werd het dorp Wijnjeterp bedoeld. Sinds in de jaren zeventig de beide dorpen Duurswoude en Wijnjeterp zijn samengevoegd tot Wijnjewoude is onze kerk anders gaan heten. Maar als herinnering aan de geschiedenis bleef de oude naam nog in ere.

Op 5 januari 1860 is onze kerk opgericht. Een aantal broeders en zusters maakte zich toen los van de Hervormde Gemeente alhier. Men kwam eerst samen in het huis van een ouderling. Al snel werd een echte kerk gebouwd: eind 1860 was die klaar. Het gebouw stond schuin tegenover onze huidige kerk.

In 1908 besloot men een grotere kerk te bouwen, die op 3 januari 1909 in gebruik genomen werd. Wij kerken nog altijd in dit gebouw. In oktober 1934 is de kerk vergroot met een zijvleugel plus "kreake".

In 2012 is de Gereformeerde Kerk van Lippenhuizen-Hemrik samengevoegd met de Gereformeerde Kerk in Wijnjewoude. Sindsdien is de naam van de kerk gewijzigd in Gereformeerde Kerk Wijnjewoude Hemrik.

Nog een foto uit het archief

Maandrooster

Zondag 15 september: